Bršlice


Je to úporný plevel, který řádí na naší zahradě. Je to i léčivka. To se ví méně. A jedl jsem z ní i výtečné karbanátky. Možná to bylo kuchařské umění mé manželky, co dostalo z té byliny jen to nejlepší. Kdyby byla bršlice žák a já jí dělal asistenta pedagoga, tak bych měl postupovat podobně. Humor by byl kořením a dochucovadlem. Nemístné řádění na zahradě bych se snažil trochu eliminovat. Její handikep plevele bych rehabilitoval vlastnostmi, které by šly určitě vyzdvihnout. Rozhodně bych ji nenechal jen tak vykořeněnou a bezprizornou. A když bych ji někdy podusil, tak jen na oko, aby trochu zkřehla. Nevyčítal bych jí salátové vydání. Naopak podpořil bych ho zálivkou. Snažil bych se ji včlenit do kolektivu, aby byla součástí všech slavnostních hostin. Snad  bych neměl denně na talíři její prohřešky. I když vím, že nikdy nebude jako hlavní chod, jsem rád, že jsem jí našel místo na našem prostřeném stole. Dobrou chuť.

Co budeme potřebovat: hrnek strouhanky, 1x cibule, několik stroužků česneku, kytice listů bršlice, koření na mleté maso, sůl. Na spojení trochu mléka a vajíčka. Olej na smažení.

Bršlice a cibule se pokrájí, česnek utře. Vše se smíchá a okoření. Vytvoří se z hmoty karbanátky, které smažíme na pánvi. Podává se s vařeným bramborem, anebo chlebem.
Dobrochuť!


Audionahrávka textu


Komentáře

Nejčtenější:

Setkání seniorů s žáky 3.A v Komunitním centru ve Zdibech 15.1. 2025

Škola - fotky

Informatika na naší škole: Zábava, kreativita a moderní technologie

Bajka o čápovi a lišce a distanční výuce

Čtvrtletní hodnoceni

Zázračný počtář

Udělej si pěkný obrázek o své třídě

Hej a počkej páprdo

Návštěva u dobrovolných hasičů ve Zdibech